16. Budel - Luyksgestel


Vandaag hebben we de meeste reisuren tot nu toe moeten maken denk ik.
Er gaan geen bussen van het beginpunt naar het eindpunt en de gemakkelijkste 'via' is Eindhoven.
Dus zijn we eerst naar het eindpunt Luyksgestel gegaan om daar de auto te parkeren (1 uur 10). Vanaf daar de bus naar Eindhoven (50 min), kwartiertje wachten, en tenslotte de bus naar Budel (50 min) om daar te beginnen met de wandeling. Het is koud maar onbewolkt en windstil, heerlijk wandelweer!
Achteraf is deze etappe een mooie wandeling maar niet de meest spectaculaire vooralsnog.

Het eerste stukje is een drukke bochtige weg om Budel uit te komen waar we goed op het verkeer moeten letten, maar al snel slaan we een rustig weggetje in en lopen we lange stukken op onverharde wegen door het grenslandschap. Evenals vorige keren zien we monumenten en herinneringen aan 'den Doodendraad', ook hier zien we de witte krokussen maar vandaag volgen we geen lange stukken van deze bloemen, wellicht omdat de routes van de grens en de dodendraad op vele plaatsen flink uit elkaar lopen.

Wat verder de 'Achelse Kluis', een abdij/natuurgebied waar nog steeds bier 'Achel' wordt gebrouwen. De abdij staat exact op de grens en ze hebben een leuke markering op de oprijlaan gemaakt die dat illustreert:

We laten het speciaalbier voor wat het is maar ze schenken gelukkig ook koffie to go.
Er volgt weer een lange rechte weg en we blijken een stukje route te overlappen die naar Westvleteren voert, dit moet ik even vermelden omdat ik dit het lekkerste bier ooit vind, al heb ik pas 2 flesjes (à €12,00) op.

Daarna volgen we weer een lang breed pad langs de grens waar we stukje geëntertaind worden door een man die aan het oefenen is met zijn op afstand bestuurbare vliegtuigje. Aan de capriolen van zijn vliegtuigje is te zien dat dit niet zijn eerste poging is, knap!
Dan moeten we volgens de route ergens heen waar ten eerste een bordje staat dat het verboden toegang is, maar ook is er geen aanwijsbaar pad terwijl de kaart dit wel aangeeft. De omweg is slechts een paar honderd meter dus het levert geen problemen op.

Weer volgen we een poosje mooie paden en dan werkt de kaart onze op een andere manier tegen: er is geen pad te zien op Maps terwijl er duidelijk te zien een wandelroute is, op deze route staat zelfs een mooie hangbrug aangegeven. We nemen de gok en inderdaad is het een duidelijke wandelroute en de brug is prachtig.

We bevinden ons inmiddels in natuurgebied 'de Plateaux Hageven', een schitterend heidegebied met prachtige uitzichten en de onvermijdelijke runderen. 


Na dit mooie gebied komen we langs een tankstation annex kioskje waar we op een steen gezeten nog wat eten en drinken. Het laatste stuk is een lang kaarsrecht zandpad (4 kilometer) tussen een productiebos en weilanden, en na het eindpunt van vandaag is het nog 2 km naar de auto in Luyksgestel. De teller staat op 24,5 kilometer.

Totale route inclusief vandaag:

Reacties