28. Sint Laureins (B) - Sluis


 De herfst is begonnen. Tegenwoordig betekent dat 24 graden en een stralende zon, kortom een prima
wandelweekend! De laatste 2 etappes naar de kust staan op het programma en vandaar dat we een hotel in het mooie stadje Sluis geboekt hebben.
Vanwege het nog steeds vrijwel afwezige openbaar vervoer dachten we eerst 2 fietsen mee te nemen, een laatste ingeving deed me echter bellen naar het hotel om te vragen of er aldaar misschien fietsen beschikbaar zijn. En gelukkig is dat het geval. Elektrische zelfs!
Dus zijn we vrijdag na het werk naar Sluis gereden met het voornemen om zaterdagochtend vroeg op pad te gaan en na het wandelen de middag te besteden aan zoveel mogelijk Sluiser terrassen.
Toen we dus op advies van de receptie om 7 uur de ontbijtzaal binnenkwamen werden we onaangenaam verrast toen deze volledig verlaten en zonder ontbijt was. We bleken de avond ervoor verkeerd ingelicht te zijn, en wij niet als enigen merkten we toen steeds meer mensen binnenkwamen en net als wij vreemd opkeken bij een lege ruimte. 
Hoe dan ook, na een paar extra koppen koffie opende het ontbijtbuffet een uurtje later en konden we alsnog redelijk vroeg op pad.
Ik had nog nooit op een elektrische fiets gereden, en dat bleek een enorme luxe te zijn, zeker in vergelijking met mijn vouwfietsje! Zonder enige inspanning reden we naar het eindpunt van de vorige etappe en parkeerden de fietsen ergens midden in Sint Laureins. 

Het eerste stuk gaat over een redelijke drukke weg, er wordt nog steeds flink geoogst en geploegd en dus rijden er erg veel tractors op de Zeeuwse/Belgische wegen en velden. Er is hier geen fietspad en ik let goed op bij al het naderende verkeer van achteren, de machines zijn enorm groot af en toe.
Langs dit eerste stuk meteen weer een prachtig plaatje: de eigenaar van een huis heeft bedacht dat een gazon maaien of coniferen snoeien ook maar niks is, dus de hele voortuin staat vol bieten! 

Ik zal ze missen de Belgische huizen en tuinen. Er was er nog eentje zeer de moeite waard vandaag, deze stond pas een stuk verder maar omdat we toch over huizen bezig zijn:
Leuk huis mijnheer, niks vergeten? šŸ˜€

Gelukkig is het drukke stuk maar een paar kilometer, we slaan af een weggetje in en steken de grens naar Belgiƫ weer over in de richting een vaart die omzoomd is door een rij hoge populieren die je hier overal ziet. Deze weg langs de vaart is kaarsrecht en heel lang zo te zien maar mijn blijdschap is onterecht, want helaas mogen we hem maar een stukje volgen. Toch even een foto:

Het grootste gedeelte vandaag is precies wat een lange wandeling normaliter zou moeten zijn: smalle weggetjes, zandpaadjes, onverwachte wendingen, beestjes in de wei, en hier en daar een terrasje! Dit en het enorm weidse uitzicht over de akkers maakt het een prachtige route.
Ongeveer halverwege, bij het Belgische Middelburg, wordt het terras "de Tol" precies geopend als we erlangs lopen dus de perfecte timing voor een koffiepauze. 
Daarna blijft de route mooi en afwisselend en zowel de tijd als de kilometers vliegen voorbij.

De laatste kilometers door het vlakke veld kennen we van het fietsen in de ochtend en we naderen Sluis. Omdat de route langs Sluis gaat kunnen we kiezen waar we stoppen om het stadje in te lopen. We kiezen een bruggetje over de Damse Vaart die behoort bij de vestingwerken van Sluis, en beĆ«indigen zo de mooie etappe van 21 km. 

Gelukkig zijn we op tijd om het terrasleven van Sluis nog ten volle te beleven. Het is op deze misschien wel laatste warme zaterdag van het jaar bijzonder druk op de vele terrassen maar we vinden een mooi plekje aan het water en genieten van ons welverdiende koude drankje (en nog een, enz...).

Totale route inclusief vandaag:




Reacties