34. Scharendijke - Haringvliet

De laatste kilometers in Zeeland!
Na een aantal weken vreselijk slecht weer belooft het nu droog, rustig weer te worden. Dat is voldoende om te op pad te gaan want kou is over het algemeen niet zo'n probleem, al is het toch een frisse wandeling geworden.
We hebben hotel in Renesse geboekt waarbij ik wil vermelden dat we flink opgelicht zijn. In mijn kerstpakket zat namelijk een hotelbon waarmee ik voor 'slechts' €29,95 een Fletcher hotelovernachting kon boeken.
Welnu, na een hele rits aan kleine lettertjes plus weekend-, 4sterren-, ontbijt- en reserveringstoeslagen was de uiteindelijke prijs hoger dan wanneer ik precies dezelfde kamer 'normaal' geboekt zou hebben!

Maar goed, de les is geleerd en we logeren in het verder prima hotel. We staan redelijk vroeg op om op tijd te kunnen starten. Na het ontbijt vertrekken we direct naar het startpunt, slechts 5 minuten van het hotel, en parkeren de auto aldaar. Zowel het start- als eindpunt van deze etappe ligt aan dezelfde busroute vandaar dat we voor deze optie gekozen hebben. 
De wandeling begint met de Brouwersdam, een van de Deltawerken. De dam is 6,5 kilometer lang en heeft een fietspad op het hoogste gedeelte, waardoor we een mooi maar beperkt zicht hebben (het is nog wat mistig) op zowel de Noordzee als het Grevelingenmeer. We hebben het voorrecht de enige gebruikers te zijn van het fietspad deze ochtend.


Halverwege de dam ligt het het bekende vakantiepark Port Zelande. Tevens passeren we hier de 'grens' tussen Zeeland en Zuid-Holland waardoor ik weer een provincie kan afvinken.
Na de dam lopen we het strand van Goeree-Overflakkee op. Het is eb en het strand is zeer goed beloopbaar. Wat opvalt is dat iedereen zich hier erg goed aan de anderhalvemetermaatregel houdt, wat duidelijk te zien is op deze foto: 😊

Omdat alle horeca weer gesloten is hebben we zelf ruim voldoende proviand meegenomen. Wel is het een gemis dat we niet ergens even kunnen pauzeren met koffie en een lekker stuk gebak. En in dit geval ook om weer even op te warmen want met een graadje of 3 is het best koud vandaag. Maar het is wat het is en het is te doen.
We passeren de vuurtoren van Westhoofd en lopen verder op het lange rechte stuk strand richting natuurpark Kwade Hoek. 


Marieke spot plotseling mensen met koffiebekertjes, zij vertellen tot onze vreugde dat de strandtent een stukje verder wél 'koffie to go' heeft. We steken het enorm brede strand over naar de bewuste strandtent en drinken een welkome beker warme choco (zonder slagroom dankuwel). 
Hierna lopen we (een beetje) opgewarmd het strand weer op maar we blijven nu dichtbij de duinen op de vloedlijn. Langzaam gaat het strand over in natuurgebied en we moeten een beetje slingerend onze weg zoeken. In het zand staan heuveltjes die in de loop van de tijd door wind en water worden afgebroken. Ze doen ons denken aan Monument Valley in de USA waar precies hetzelfde gebeurt maar dan op een iets andere schaal. En om die reden een foto waard:

Ook vindt Marieke een mooie schelp die mee naar huis mag:

Uiteindelijk is het strand niet meer fatsoenlijk te volgen en we kiezen wat onduidelijke paadjes de duinen in. Met een beetje soppen en zigzaggen is het te doen en we bereiken een parkeerplaats en daarmee de verharde weg.
We lopen door het mooie gehucht Havenhoofd en zien in de verte de weg N57 weer. 
Als we die uiteindelijk na 26 km bereiken zien we direct de bushalte die we moeten hebben en na 10 minuten wachten komt de bus.

Wat eerst een kleine teleurstelling lijkt, de bus gaat slechts halverwege (tot Ouddorp) waar we nog een halfuur moeten wachten, eindigt in een dikke pluim voor onze buschauffeuse. Want in Ouddorp neemt zij de moeite om een gebouwtje te openen waar chauffeurs normaliter even kunnen wachten bij dit overstapstation, en geeft ons gratis een lekkere beker koffie, hulde!
Uiteindelijk brengt de volgende bus ons terug naar het beginpunt van vanochtend en we rijden relaxed naar huis.

Het was een leuke maar koude strandwandeling.
Thuis zie ik dat ik op mijn tocht inmiddels noordelijker ben dan Cuijk, en dat is toch even het vermelden waard.
next stop Rotterdam!

Totale route inclusief vandaag:




Reacties

Een reactie posten