43. Den Helder - De Koog (Texel)

 


Nou, het is dus waddenhoppen geworden. En omdat we de pinksterweek vrij hebben genomen kunnen we 5 of 6 dagen besteden om de eerste rits waddenetappes te lopen.
Ik schrijf deze verslagen ná deze vakantie dus ik moet even goed de foto's van de stranden uit elkaar zien te houden.😊

Op vrijdag reizen we alvast naar Den Helder waar we onze intrek nemen in hotel Forest. In de lobby krijg ik mijn eerste Texel Skuumkoppe bier, het spul is erg lekker dus alvast een mooi vooruitzicht voor de komende twee dagen.

In de ochtend nemen we de veerboot naar Texel. Ik verbaas me dat er elk half uur zoveel (vracht)auto's van en naar Texel willen met deze flinke schepen, blijkbaar is er een gestage stroom van forenzen die elke dag deze overtocht maken.

Als we op Texel arriveren zoeken we even naar de bus die ons naar de oostkant van het eiland moet brengen. Texel heeft een reguliere busdienst, maar er zijn zo'n 130 haltes kriskras over het eiland die alleen met de 'Texel hopper' te bereiken zijn. Deze moet van tevoren gereserveerd worden en dan wordt een route bepaald waarna iedereen in een 8-persoons busje naar zijn bestemming wordt gebracht. Op zich een prima systeem.
Omdat onze wandelroute bij de veerhaven start brengt de hopper ons eerst naar de andere kant van het eiland waar we onze bagage alvast afgeven in het hotel, onze kamer mogen we nog niet in.
Het busje brengt ons even later weer terug naar de veerhaven en dan kan onze wandeling beginnen!

Voordat we op het strand kunnen wandelen moeten we eerst om de 'Mokbaai' heen. Deze valt grotendeels droog bij eb en is een mooi natuurgebied met vele vogelsoorten die daar hun ding doen.
Aan de overkant van de baai worden we eerst gewaarschuwd dat we op het pad moeten blijven vanwege militaire activiteiten, maar ter hoogte van de kazerne staat een bord dat ons helemaal verbiedt verder te gaan. Gelukkig was er een stukje terug nog een paadje de duinen in dus de omweg is te verwaarlozen. Dit paadje kronkelt door het mooie duingebied en na een stukje dwalen komen we uiteindelijk op het strand uit. Dit strand 'de Hors' is plaatselijk meer dan een kilometer breed en volkomen vlak.

Het is onwerkelijk maar prachtig om te lopen. Ik waan me in een StarWars scene en ik verwacht elk moment een robot die ons komt verwelkomen, maar helaas gebeurt dat niet. 
'eindeloze' voetstappen

Uiteindelijk gaat deze vlakte over in een min of meer 'normaal' strand, al is het nog steeds veel breder dan aan de Noordzeekust van West-Nederland, het tij niet meegerekend.
Wel dient vermeld dat het erg hard waait. En uit het oosten dus pal op onze neus wederom. Het is waarschijnlijk windkracht 5 maar met uitschieters daarboven. Natuurlijk waait het op de wadden, en het is geen probleem, maar je krijgt wat minder van de wandeling mee als je tegen de harde wind in worstelt zo blijkt.
Ook valt het op dat dat het strand zo schoon is, er ligt vrijwel niets aan plastic en visnetten en rotzooi wat elders wel eens storend is/was. Het meest voorkomende item zijn dode kwallen, maar dat kunnen we niemand kwalijk nemen.

Zo lopen we gestaag verder richting de Koog, ons eindpunt van de dag. Bij paviljoen 'Beachclub Texel' tikken we de etappe na zo'n 22 kilometer af en nemen een welverdiend drankje(s).

Daarna bellen we weer een hopper busje maar na 45 minuten wachten is die er nog steeds niet. We bellen de centrale en het lijkt erop dat het busje bij de verkeerde 'Brink' heeft staan te wachten. Deze kleine tegenslag lossen we op met een reguliere taxi en we gaan naar ons hotel 'Molenbos' in de Cocksdorp, waar we ons settelen in eerdergenoemd hotel voor een paar dagen.
Mooie eerste waddendag!

Totale route inclusief vandaag:


Reacties