44. De Koog (Texel) - De Cocksdorp (Texel)



De 2de Texelhelft.
Omdat we pas op dinsdag met de boot naar Vlieland konden hadden we een extra dag op Texel. De weersverwachting was zeer onbestendig dus we konden kiezen welke dag we zouden lopen en welke niet. Dat pakte achteraf goed uit want de zondag regende het vrijwel de gehele dag, en we hebben deze gebruikt om het dorp Den Burg te bezichtigen (en af en toe te schuilen).

Dus op maandag wandelen we het 2de gedeelte van de noordkust van Texel. Het is nu vrijwel droog ondanks nogal dreigende bewolking.
We gaan weer met de Texel hopper naar de Koog en beginnen aan de etappe. Ook nu waait het weer erg hard, en wederom moeten we er vol tegenin. De eerste 5 kilometer, een rechte streep tot aan natuurgebied de Slufter, is het aldus flink doorstappen.

en de dagelijkse selfie natuurlijk!

Daarna volgt een mooie omweg om dit gebied heen. De Slufter is een op een moeras lijkend gebied doortrokken met geulen en stroompjes. De enige manier om droge voeten te houden is de paden volgen tot aan de duinen en daarna het fietspad te volgen tot de bewoonde wereld weer begint. Gelukkig nodigt de dijk middels een trap uit om eroverheen te klimmen voor een pauze met koffie en gebak bij het horecabedrijf aldaar.

Na deze welkome pauze genieten we nog een aantal kilometer van dit mooie gebied en slaan dan weer linksaf richting strand. 

Bij de opgang naar het strand bevindt zich het knusse 'paviljoen Paal 28' waar zeer verrassend een 'Marokkaanse soep' op het menu staat die het vermelden waard is vanwege de smaak ervan!😊
Een leuk detail hier zijn de placemats waarop tekeningen met verhalen staan van schepen die hier voor de kust zijn vergaan door de jaren heen. 

Dan vervolgen we het strand richting de vuurtoren van Texel die een mooi tafereeltje vormt met de huisjes die eromheen staan.

We ronden de oostpunt van Texel tot aan de mooie steiger van de 'Vriendschap', het schip waarmee we morgen naar Vlieland vertrekken. Dit is om die reden dan ook het eindpunt van vandaag, na 18 kilometer!

Vanaf nu ziet het plaatje van mijn 'rondje tot nu toe' er anders uit. Omdat de grootte van het bestand dat de route laat zien logischerwijs toeneemt naarmate ik vorder zijn de maximale MB's overschreden en heb ik een ander programma moeten zoeken (dat u het weet).

Totale route inclusief vandaag:





Reacties